Info om S*Zarkesha's

Stamnamnet registrerades i SVERAK 2000

S*Zarkesha's kommer ifrån en släkting till vår första siames Yassa. Yassas mormor hette Zarkesha Star
och jag tyckte att Zarkesha var lite annorlunda, plus att det då fanns en länk bakåt i generationerna. Nu blev det ju inte så mycket av Yassas avelskarriär, men en gnutta av henne går vidare i och med stamnamnet.

Jag har både Norsk Skogkatt och Siames och har även haft kullar av båda raserna. Numera har jag bara en kastrerad siameshona kvar hemma eftersom de andra inte har fungerat tillsammans med ett par av mina andra katter. Jag kommer att inrikta mig på skogisen framöver men det kommer nog alltid att finnas en siames eller oriental här hemma och det är inte omöjligt att jag vill föda upp den underbara rasen någon gång igen.

Mitt mål med uppfödningen är att föda upp friska, sunda och sociala katter med fantastiska personligheter. Utseendet är så klart viktigt och katterna måste följa standarden så långt det bara går, men det viktigaste är ändå temperamentet.
Det första jag kollar när jag ska köpa ny katt eller letar efter en hane att para med är stamtavlan. Jag är väldigt kräsen när det gäller vilka linjer jag vill jobba med och ibland blir jag kanske lite väl nitisk när det gäller att undvika vissa linjer eller katter i stamtavlorna, eller för den delen vissa katter som jag väldigt gärna vill ha med. Som med allting annat är det en fråga om tycke och smak när det gäller vilka linjer man tycker om.

När det gäller detaljer så är det framför allt en liksidig triangel med relativt stora, korrekt formade öron med bred bas som sitter snyggt som jag eftersträvar. Jag har väldigt svårt för smala, svängda öron som sitter rakt uppe på huvudet och får katten att likna en kanin mer än en skogis. Det spelar ingen roll hur stora öronen är eller hur långa och kraftiga tofsar som sitter i och på dem om öronen är fel i form och placering. Hellre då något mindre öron som är korrekt placerade och snygga i formen. Huvudet skall vara en liksidig triangel och det är en förutsättning för att öronplaceringen skall bli korrekt, jag försöker därför att använda katter med en bra triangel. Förutom detta är pälskvalitet något som är viktigt i min avel. Visst är det läckert med mycket päls (dock inte för mycket) men strukturen och kvaliteten är a och o. Vem vill ha ett lurvigt pälsmonster med mjuk och tovig päls som måste kammas och badas hela tiden för att vara ok? Inte jag iaf... Dessutom anser jag att mycket av det som utmärker Norsk Skogkatt som ras är just deras speciella päls med sträva, vattenavstötande täckhår som gärna får vara många och långa. Storleken på katterna är också viktig och det är något jag tänker fortsätta att jobba med, men storleken får aldrig bli det enda som prioriteras. Viktigare i mitt tycke är att katten är harmonisk och hänger ihop på ett välbalanserat sätt, utan att för den delen vara för liten.

Ibland behövs det inte mer än en parning för att plocka fram det som ligger i linjerna, andra gånger krävs det ytterligare ett par generationer för att förstärka detaljen och ibland blir resultatet inte alls vad man hade förväntat sig. Jag försöker göra parningar som jag tror kan leda mig ett steg på vägen till min perfekta katt, men ibland är det bara små steg på vägen för varje parning, andra gånger kommer jag längre. Det är det här som är tjusningen med avel.

Hälsoaspekten är en av de absolut viktigaste sakerna inom avel. Jag försöker göra mitt bästa genom att bland annat testa mina avelsdjur för HCM, som är en ärftlig och i de flesta fall dödlig hjärtsjukdom. Mer info om HCM kan du finna här. Jag testar också mina avelsdjur för GSD IV, som är en ärftlig sjukdom.

Alla våra katter lever med oss som familjemedlemmar och sover med oss i sängen på natten. Jag vill att våra kattungar ska fortsätta vara en del av familjen även när de kommer till sin nya familj. Det är perfekt om katten har tillgång till en rastgård, innätad balkong eller promenader i sele, men jag vill inte att katterna skall gå lösa hur som helst. Så är du ute efter en renodlad utekatt så hittar du den inte hos oss.

Info om Norsk Skogkatt:

> Skogkattslingan

Hör gärna av dig om det är något du undrar över eller vill veta mera om!

Carolina Cervin
Magistergatan 25
242 32 Hörby
0415-301330
0709-49 74 11

S*Zarkesha's är medlem i: